ctrlaltdelete.org
06 juni 2006 12:57 Gijs Muller Silvas

ctrlaltdelete
achtergrond info
email

© 2006 peter luining

reportages
12 juni 2006 12:29 Openingsexpo
Deiska

08 juni 2006 17:51 Mapping the studio
Stedelijk

27 mei 2006 14:28 Esther Tielemans
Akinci

24 mei 2006 14:01 Galerie- Open Atelier 'De Vrijplaats'
20 mei 2006 00:03
OFFSPRING 2006
De Ateliers

19 mei 2006 10:21 Davis Haines
Upstream

13 mei 2006 13:29 Spool (1)
Consortiumkunstlogs
artbbq.nl
atelierlog
bezembinder
chmkoome
dolfpauw
suds and soda
trendbeheer
Deze week geen updates
26 juni 2006 13:59


In verband met tijdelijk zeer drukke periode geen updates tm maandag 3 juli.


Summer Exhibition 2006
22 juni 2006 01:01Op BBC 2 is vanavond tussen 21:00 en 22:00 (Nederlandse tijd) alweer het laatste deel te zien van de "Summer Exhibition 2006" . Een amusant programma dat oa uitlegt hoe de kunstmarkt werkt en waarbij het publiek ook nog eens via internet een prijs kan uitdelen. Korte uitleg: "The Royal Academy's Summer Exhibition is the largest open contemporary art exhibition in the world, showing the work of both established and unknown living artists. The exhibition has been held annually since the Royal Academy's foundation in 1768 and encompasses architectural models, paintings, sculpture and prints, most of which are for sale."
Het leuke is dat er online gekozen kon worden op 5 werken voor de "Charles Wollaston Prize". De winnaar van deze prijs krijgt oa een geldbedrag ter hoogte van 25.000 Engelse ponden (+- 37.5000 euros).
Voor alle informatie: bbc.co.uk/summerexhibition


Toch reclame
21 juni 2006 14:12Afgelopen maandag berichtte ik over "Kunst of reclame of...". Inmiddels zijn de posters bijgewerkt en blijkt het te gaan om reclame voor juli-dans.

In deze context is het interessant te vermelden dat begin deze week weblog leefbaarrotterdam berichtte over een actie van kunstenaar Maarten Steenhagen. Steenhagen ging aan de slag met het aan het begin van het WK door Florentijn Hofman gelanceerde project ‘Campagne voor Oranje’: “‘Campagne voor Oranje’ was een postercampagne die bij aanvang van het WK-voetbal werd gelanceerd. Als reactie hierop is er nu ‘Campagne voor Orange’, waarin de reclameruimte die tijdelijk onder de noemer “kunst” werd gebruikt, wordt teruggeclaimd in naam van een authentieke reclame.”
Linkje naar foto's en artikel op leefbaarrotterdam


Gratis kunstfilms 3
20 juni 2006 08:37


AP Komen & Karen Murphy - Love Bites (1998)

Naast het eerder genoemde ubuweb kunnen er ook gratis kunstfilms worden bekeken via de SMART streaming video server (een project van SMART Project Space). Deze website werd gelanceerd op de liste03 en bevat materiaal dat eerder werd gepresenteerd op tentoonstellingen en screenings van SMART. Er valt oa werk te zien van Tiong Ang, Job Koelewijn, Jeroen Eisinga en het Duo AP Komen & Karen Murphy (zie boven).


Epson Stylus Photo RX500
19 juni 2006 22:01Zojuist gespot Epson Stylus Photo RX500 (printer/ fax/ scanner) ter hoogte van de Hogeweg 7.
Viamichelin


Kunst of reclame of...
19 juni 2006 10:49
Gespot op diverse locaties in de stad: foto's op plekken waar normaliter reclameposters te zien zijn. Omdat er geen enkele aanwijzing op de foto's staat is onduidelijk of het hier gaat om een reclame uiting of om een kunstproject. Wordt vervolgd zodra ik meer informatie heb.


Gratis kunstfilms deel 2
15 juni 2006 10:51


Bruce Nauman "Stamping in the Studio" (1968) videostill

Al eerder berichtte ik over gratis kunstfilms op ubuweb. Bij m'n laatste bezoekje aan de site zag ik echter dat er een enorme hoeveelheid waanzinnig interessant materiaal is bijgekomen. Om maar wat te noemen: 40 nieuwe Fluxfilm titels (van Beuys tot Ono tot Ben), 14 films van Otto Muehl, een performance registratie van Herman Nitsch, 8 films van Hans Richter en een film van Bruce Nauman (zie plaatje boven).
Ubuweb


Mid Season Sale
14 juni 2006 18:04


Stippenkorting in de Bijenkorf

Langzamerhand begint de uitverkoop in Kalverstraat en omgeving weer op gang te komen. Interessant om waar te nemen is dat er tegenwoordig in de uitverkoop niet gewoon artikelen die in de winkel liggen worden afgeprijsd, maar dat er juist oudere en niet verkochte spullen (van voorafgaande jaren) uit de opslag worden gehaald en in de uitverkooprekken worden geplaats. Zo liggen er bijvoorbeeld momenteel bij de Bijenkorf resten van de inmiddels alweer zwaar antiek aandoende kledinglijn van Marc Newson uit 2005 in de uitverkoop.


Kunst ligt op straat 3
14 juni 2006 14:27Zojuist gespot ter hoogte van de Wittenburgergracht 287: schilderijen op diverse materialen, eentje had label "voor biba '81",
Viamichelin


Rijksmusea voortaan gratis voor Nederlanders
13 juni 2006 19:06


"DEN HAAG - De vaste collecties in de Rijksmusea zijn voortaan voor Nederlanders gratis toegankelijk. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten... PvdA, VVD en SP vonden om principiële redenen dat het cultureel erfgoed voor Nederlanders gratis te zien moet zijn. Wie het formulier voor belastingaangifte ontvangt krijgt straks tegelijk een cultureel paspoort. Met dat paspoort kan het hele gezin het museum in. Buitenlanders, die in een druk bezocht museum als het Van Gogh 80 procent van het aantal bezoekers uitmaken, moeten gewoon entree betalen."
Meer info


Deïska oftewel [ De ïs Ka ]
12 juni 2006 12:29


Overzicht presentatie Deïska collectie

Afgelopen weekend bezocht ik de nieuwe ruimte van [De ïs Ka], wat staat voor Dienst is Kunst. Deïska is een niet gesubsidieerd kunst beleggingfonds dat kunstenaars zakelijke diensten aanbiedt in ruil voor kunst. Deze kunst wordt ondergebracht in een hedendaagse kunstfonds voor particulieren en bedrijven. Simpel gezegd: iedereen kan investeerder worden en wordt door z'n investering mede-eigenaar van de Deïska collectie. De collectie wordt opgebouwd door een geselecteerde groep kunstenaars allerlei diensten aan te bieden (zoals atelierruimte of door de boekhouding te verzorgen) die de kunstenaars dan "betalen" met werk van henzelf. In het gesprek dat ik had met Donna Wolf (momenteel de drijvende kracht achter de organisatie) vertelde ze me dat er inmiddels 35 investeerders zijn en dat er momenteel meer dan 30 kunstenaars onder contract staan, waaronder Elspeth Diederix, Serge Onnen, Noud van Dun, Elena Beelaerts, Martha Colburn en Olafur Olafsson. De ruimte die Deiska nu betrokken heeft is een voormalig pand van de ABNAMRO aan de Vijzelgracht en is letterlijk en figuurlijk gigantisch. Zoals alle ruimtes die de organisatie tot nu toe heeft gehad gaat het hier om een tijdelijke locatie, het pand wordt aan het einde van dit jaar weer verlaten. Op de openings-expo "wordt een selectie van werken uit de [ De ïs Ka ] collectie getoond. Verder biedt de expositie nieuw werk van Noud van Dun, de eindpresentatie van DOG-time (Deeltijd Opleiding Gerrit Rietveld Academie) en een culinaire performance van Sonic Kitchen." De openingsexpositie duurt nog tot en met 9 juli. Locatie: Vijzelgracht 50, ingang Nieuwe Weteringstraat. Openingstijden: vr–zo 12-18 uren en op afspraak.
Klik hier voor de impressies (29 foto's).

In maart besteedde ik al eerder aandacht aan Deïska. Klik hier voor oude item.


Jeff Koons Paddle Ball Game
11 juni 2006 23:59


Jeff Koons "Paddle Ball Game" 2000

"His shiny red nose made little Rudolph the reindeer the laughing stock of the animal kingdom. But when, shortly before Christmas, he used this very same nose to guide Santa Claus and his sleigh out of the forest, he became a hero." Jeff Koons ontwierp deze multiple in een editie van 900 (prijs € 55,50) voor de tentoonstelling "Easyfun-Ethereal" in het Duitse Guggenheim.
Online bestellen


Maarten Ploeg bij Glerum Auctioneers
09 juni 2006 10:15


Maarten Ploeg "Compositie" Olieverf op doek, 32 x 25 cm

Glerum Auctioneers biedt een schilderijtje aan van de veel te jong gestorven Maarten Ploeg (1958-2004). Richtprijs van het werkje € 200-300. Onlangs was er nog een grote overzichttentoonstelling van de kunstenaar te zien in Arti onder de titel "De gaven van Maarten Ploeg".
Link naar werk op Glerum veilingsite (zie lot 265). Je kunt online bieden. Veiling wordt gehouden op maandag 12 juni.


Mapping the studio
08 juni 2006 17:41


Presentatie Andy Warhols "Factory"

Vandaag alweer voor de 3de keer de zeer fascinerende expo "Mapping the studio" in het Stedelijk bezocht. "Deze thematentoonstelling laat zien hoe kunstenaars zich verhouden tot hun eigen werkomgeving, het atelier. Een accent ligt op kunstwerken uit de periode 1965 – 1975, toen veel kunstenaars de beslotenheid van het traditionele atelier verlieten... Ook wordt er werk getoond van een aantal prominente hedendaagse kunstenaars met uitgesproken opvattingen over hun werkruimte en de artistieke productie in of buiten het atelier." Vooral het vele videomateriaal zorgt ervoor dat je met deze tentoonstelling zeker meerdere keren kunt bezoeken. In relatie tot deze tentoonstelling is ook de hedendaagse Nederlandse werkomgeving interessant. Hiervoor kun je terecht bij de rubriek "Het atelier van" op trendbeheer.com. En dan is er natuurlijk ook nog het atelierlog dat helemaal gericht is op ateliers
Kik hier voor de impressies


David LaChapelle M.A.C. Cosmetics Reclame
08 juni 2006 16:59


Stills uit de reclame

David LaChapelle
maakte deze reclame voor het hippe merk M.A.C. cosmetics. Het model in de reclame is Amanda Lepore, een van Amerika's bekendste transseksuelen. Haar hoofd sierde oa op een Horloge van Swatch (de "Time Tranny" Swatch uit 1999) en dit jaar werd er een pop van haar uitgebracht waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Aidsfonds.
Link naar movie quicktime formaat [via trendbeheer]


Victor & Rolf bij H&M
07 juni 2006 00:37


De Victor & Rolf Boutique in Milaan waar alles onderste boven is gekeerd

Na Karl Lagerfeld en Stella McCartney gaan Victor & Rolf een eenmalige kledingcollectie ontwerpen voor de kledingketen H&M. De collectie zal aan het einde van dit jaar in de winkels liggen.


LED paneel
06 juni 2006 17:49Gespot in de Bijenkorf: LED paneel. Elk vierkant in de 4x4 matrix verandert langzaam van kleur. Afmetingen 1x1 meter, prijs € 565. [trefwoord: Peter Struycken]


Win de dag met...
06 juni 2006 12:54Elke keer als ik dit soort reclames tegenkom moet ik weer denken aan Gijs Müllers klassieke project "Uw Nieuwste Vriend".


Kunst ligt op straat 2
05 juni 2006 21:49Zojuist gespot " Ontwerp voor verenigingsgebouw ", Keldermans 1940, in qualitatief zeer hoogwaardige lijst ter hoogte van de Hogeweg 55.
Viamichelin


Kans op Kunst
03 juni 2006 01:01


Christian Toonk, Grand text auto (2003), Lichtbak, 54 x 50 x 9 cm

Mocht je zin hebben in een gokje, de komende 7 weken kun je nog een kunstwerk met een waarde van rond de 1500 euro winnen via een actie van de Volkskrant en de Federatie Kunstuitleen. Hoe gaat het in z'n werk: elke zaterdag staat er in het katern "De Verleiding" van de Volkskrant een grote advertentie met werk van jonge kunstenaar en een bijbehorende code. Deze code kun je samen met een aantal persoonsgegevens op een formulier op de Kans op Kunst website invullen. Je hebt daarvoor tot woensdagochtend de tijd. Het werk wordt vervolgens onder de inzenders verloot en de winnaar wordt vrijdags bekend gemaakt in de Volkskrant en op de Kans op Kunst website. De komende week kun je het werk Grand text auto van Christian Toonk winnen (zie boven). Eerder zijn al verloot: Neuewache van Arton de Boer, Code Cadmium van Antoine Adamowicz en Gedroogde appels van Hanna van Doornum.
Meer info:www.kansopkunst.nl


Adicolor W1
02 juni 2006 10:14Pimpen is in. Het sportmerk Adidas heeft dat ook ontdekt en blies onlangs haar uit 1983 stammende concept adicolor nieuw leven in. Destijds bracht Adidas witte schoenen uit die je met een viltstift kon kleuren. Nu brengt Adidas oa een luxe houten doos (adicolor W1) in gelimiteerde oplage uit met daarin oa witte Adidas sportschoenen, 3 paar veters, een adidas pallet en tubes acrylverf. De luxe set (oplage van 1000) gaat momenteel op ebay voor tussen 300 en 400 dollar weg.
adicolor W1 op ebay.com


The €10.000 show W139
01 juni 2006 20:32


Deze week rolde een uitnodiging van "The €10.000 show" in de vorm van een poster bij mij in de brievenbus. De poster was een uitvergroting van de begroting van de tentoonstelling. Nieuwsgierig naar het concept bezocht ik het speciaal voor deze tentoonstelling opgezette weblog (w139.blogspot.com). Daar vond ik het oa persbericht. Hierbij een fragment: "Interests and work styles of artists can be quite similar, and artist often recognise their own fascinations in the work of other artists. The dutch art-subsidy culture is mainly focussed on differences between artsist, and what makes the artist or institution that will get subsidy unique.
This exhibition will focus on the possibilities and importance of synergy between artists. Artists need collegue’s, not only to research a certain subject, but also to learn from eachothers mistakes. For this, a fear of similarities can work counter productive."
De show in W139 opent op 9 juni en wordt gecureerd door Constant Dullaart. Deelnemende kunstenaars zijn oa Gijs Müller, Katja Mater, Harm den Dorpel en Park4DTV.


Ouder

 http://www.ctrlaltdel.org
 http://www.l--l.org/100windows
 http://www.zondertitel.be
 http://www.prettycensored.com